Prăjitură Greta Garbo

Prăjitură Greta Garbo

De fiecare dată când se apropiau sărbătorile de iarnă, în special, mama ne întreba pe toți din casă ce prăjituri am vrea. Iar Greta Garbo era cap de listă. Era preferata tuturor, dulce-acrișoară, bună, se topea în gură. Ideală pentru a fi servită cu ceai sau cafea în zilele geroase de iarnă. Poftă bună.
Total Time 1 hour 55 minutes
Course Desert
Cuisine Cartea de Bucate a Mamei, Desert
Servings 10 porții

Ingredients
  

Ingrediente pentru aluat

  • 500 g Făină
  • 200 g Unt gras sau untură
  • 100 g Zahăr pudră
  • 7 g Drojdie uscată sau 25 g de Drojdie proaspătă
  • 2 buc. Ou
  • 200 g Smântână
  • 100 ml Lapte călduț
  • Sare

Ingrediente pentru umplutură

  • 400 g Gem acrișor
  • 100 g Zahăr pudră de preferat
  • 250 g Nucă măcinată mărunt

Ingrediente pentru glazură

  • 50 g Cacao sau 150 g de Ciocolată neagră
  • 125 g Zahăr
  • 100 ml Apă sau două-trei linguri de lapte
  • 50 g Unt

Instructions
 

  • Pregătirea aluatului: Dizolvă drojdia în laptele călduț cu o lingură de zahăr și las-o 5-10 minute să se activeze. Într-un bol mare, cerne făina și adaugă untul (sau untura) rece tăiat cubulețe. Frământă cu degetele până obții un aluat nisipos. Adaugă zahărul, oul, smântâna, sarea și drojdia activată. Frământă bine până obții un aluat omogen și elastic. Dacă e prea tare, mai adaugă puțin lapte. Împarte aluatul în 4 părți egale și lasă-l la frigider 30 de minute.
  • Asamblarea prăjiturii: Întinde prima foaie de aluat și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.Unge foaia cu o parte din gem și presară deasupra un strat de nucă amestecată cu zahăr și scorțișoară. Repetă procesul cu următoarele două foi. Acoperă cu ultima foaie de aluat și înțeapă ușor cu o furculiță, astfel încât să nu se umfle la copt. Lasă tava la temperatura camerei 30 de minute pentru a se odihni.
  • Coacerea: Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace prăjitura timp de 35-40 de minute, până când devine aurie.
  • Pregătirea glazurii: Topește ciocolata împreună cu untul și laptele la bain-marie sau la foc mic, amestecând continuu. Întinde glazura peste prăjitura răcită și nivelează cu o spatulă. Lasă prăjitura la frigider câteva ore sau peste noapte, pentru a se întări și a se pătrunde bine aromele.
  • Taie prăjitura în pătrate sau romburi pentru a fi servită!

Notes

*Ingredientele și numărul de porții sunt orientative!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.