Musaca de cartofi
Musaca de cartofi
Musacaua de cartofi este un preparat românesc delicios, inspirat din bucătăria balcanică, preparat din straturi de cartofi și carne tocată, totul gratinat la cuptor cu smântână și ou. Poftă bună!
Ingredients
- 1 kg Cartofi
- 500 g Carne tocată (vită, porc sau amestec)
- 1 buc. Ceapă mare
- 2 linguri Ulei
- 3 linguri Pastă concentrată de roșii sau 200 ml suc de roșii
- 100 ml Apă
- 2 buc. Ou
- 200 g Smântână
- 100 g Brânză rasă (telemea sau cașcaval)
- Sare
- Boia
- Piper
Instructions
- Spală cartofii și fierbe-i în coajă timp de 25-30 de minute, până când intră ușor furculița în ei. După ce s-au răcit puțin, curăță-i și taie-i rondele de aproximativ 0.5 cm grosime.
- Toacă ceapa mărunt și călește-o în ulei până devine sticloasă. Adaugă carnea tocată și amestecă bine, lăsând-o să se gătească 5-7 minute. Adaugă pasta de roșii, apa sau supa, sare, piper, boia. Lasă să fiarbă 10 minute, până scade lichidul.
- Unge un vas termorezistent cu puțin ulei sau unt. Așază un strat de cartofi, apoi un strat de carne tocată. Continuă să alternezi straturi până termini ingredientele, ultimul strat fiind de cartofi.
- Bate ouăle cu smântâna și puțină sare. Toarnă compoziția peste musaca și presară brânză rasă deasupra, dacă dorești o crustă aurie.
- Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coace timp de 30-35 de minute, până se rumenește frumos.
- Se lasă 10 minute să se odihnească înainte de servire. Se poate consuma cu murături, smântână sau o salată proaspătă.
Notes
*Ingredientele și numărul de porții sunt orientative!