Cozonac ca la mama
Cozonac ca la mama
Un cozonac aparte, pufps și gustos? Ce spui de cozonacul ca la mama acasă. Îl poți prepara și tu!
Ingredients
Ingrediente aluat
- 200 g Zahăr
- 600 g Făină
- 1 ceașcă Lapte
- 2 buc. Ouă întregi
- 2 Gălbenuș ou
- 1 linguriță Sare
- 200 g Unt
- 20 g Drojdie proaspătă sau un plic de drojdie uscată
- 1 sticluță Esență de vanilie
- 1 buc. Lămâie se folosește doar coaja rasă
Ingrediente umplutură la alegere
- 350 g Nucă măcinată
- 4 linguri Zahăr
- 3 linguri Cacao
- sau
- 300 g Rahat
- 100 g Stafide
Instructions
- Se amestecă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte călduț. Se lasă la crescut (plămădit) câteva minute într-un loc călduros.
- Se amestecă laptele rămas cu două ouă întregi, coaja de lămâie rasă, esența de vanilie, două gălbenușuri frecate în prealabil cu o linguriță de sare și cu restul de zahăr, și se bate până se topește zahărul.
- Într-un lighean se cerne făina, se face loc în mijloc și se toarnă plămădeala de drojdie și ingredientele lichide, amestecate anterior.
- Se frământă bine totul și se adaugă puțin câte puțin untul și se încorporează până când aluatul face niște ”bășici”. Ridicați aluatul și trântiți-l în lighean de câteva ori. (5-10 ori).
- Se lasă la crescut într-un loc călduros, dar nu pe sursă directă de căldură pentru aproximativ o oră, o oră și jumătate.
- După ce a crescut. Se împarte aluatul în două. Se întinde foaie pe masă presărată cu făină, sau unsă cu ulei. Se adaugă umplutura la câțiva centimetri de margine, iar mai apoi se rulează și se pune în tavă de cozonac unsă în prealabil cu unt sau ulei și tapetată cu făină.
- Se mai lasă la crescut o jumătate de oră în tavă. Înainte de a băga cozonacii la cuptor se ung cu un ou bătut și se presară zahăr după preferințe.
- Cozonacii se pun în cuptoru încălzit în prealabil și se lasă la copt la foc mediu (sau 170 de grade Celsius) pentru aproximativ 45-50 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Notes
*Ingredientele și numărul de porții sunt orientative!